Pe coasta de vest a Turciei, la 100 de km nord de Izmir se află oraşul Bergama. Pitorescul şi seva de autenticitate a acestei locaţii, mai puţin călcată de turiştii dornici de confort este întregită de situl arheologic Pergamon (sau Pergamum). Cetatea antică este situată pe o colină înaltă ce asigură vizibilitatea şesului pe o întindere vastă spre sud, iar spre nord descoperă un bazin splendid de culoare azurie, înconjurat de o pădure de pini. Vezi câteva poze aici:
http://www.sacred-destinations.com/turkey/pergamum
Locaţia este superbă şi nu este de mirare că în antichitate era cel mai mare centru de cură şi tratament. Cu cei circa 10.000 de locuitori în perioada de înflorire putem considera fără teama de a greşi că era o adevărată metropolă. Ca termen de comparaţie, Histria în perioada de maximă dezvoltare nu depăşea 5.000 de suflete intra muros şi extra muros. Pergamon era cel mai mare centru de tratament pentru negustorii stresaţi sau betegi, dar în mod obligatoriu (foarte) înstăriţi.
În această mega-staţiune centrul de tratament era denumit Asklepieion. Vezi aici:
http://www.sacred-destinations.com/turkey/bergama-asklepion.htm
În mitologie, Asklepios era fiul lui Apollo, zeul tămăduitor (între altele). Apollo îl încredinţase pe tânărul ce va deveni patronul medicinei moderne centaurului Chiron de la care acesta deprinse arta vindecării cu ajutorul chirurgiei, al plantelor medicinale etc. Centrul medical Asclepieum era foarte asemănător cu o clinică medicală modernă. Pacienţilor li se prescriau exerciţii fizice, medicamente, remedii naturale, sau cură de miere, cură cu apă de izvor sau erau trataţi prin sugestie. În acest loc, visele erau analizate cu 2000 de ani înaintea lui Sigmund Freud. Uneori tratamentul consta în calmarea minţii cu ajutorul mirosului puternic de pin prin plimbări în superbul peisaj, plimbări ce pot fi probate şi astăzi.
Într-un astfel de centrul se “reparau” mintea şi trupul. Mintea mai întâi! Vezi aici ce presupunea un astfel de tratament:
http://en.wikipedia.org/wiki/Healing_temple
Pe efigia din templul lui Asklepios stă scris de mai bine de două milenii:
“Cei care vin să fie vindecaţi, mai întâi le va fi vindecată mintea, iar numai atunci când mintea este sănătoasă, va fi vindecat trupul…”
Cu mai bine de două milenii în urmă mintea şi trupul erau ştiute ca inseparabile. Ceea ce a descoperit abia acum câteva decenii medicina occidentală cu aşa-numitul concept “psiho-somatic” era cunoscut şi aplicat, deopotrivă de Orientul lui Buddha sau de Occidentul lui Asklepios.
În prezent, psiho-somaticul este un “adevăr” indiscutabil al medicinei moderne. În Statele Unite (poate şi în alte ţări) orice intervenţie medicală complexă este asistată şi susţinută (direct şi activ) de psihologi specializaţi în domeniu. Cu o atitudine mentală nepotrivită, o intervenţie pur mecanică îşi diminuează şansele de reuşită, şi invers.
Minte şi trup. Împreună la bine şi la greu… până când moartea/iluminarea le va despărţi!