În tabele să ne măsurăm… sau performanţe fără bătrâneţe

Primul lucru pe care trebuie să-l spui unui tânăr angajat în cultura umanistă este că abia pe la 40 de ani începe să-şi dea măsura. Pe urmă vei spune celui trecut de 40 de ani că abia la 60 de ani ar putea începe deceniul de aur al creatorului în acest plan. Iar celui de 60 trebuie să-i spui (dacă a reuşit ori nu, şi cine reuşeşte cu adevărat?) că e bine să se gândească, atunci când scrie, la cititorul care nu s-a născut încă…” Carte de înţelepciune. Îndrumător pentru tineri / Constantin Noica. – Bucureşti: Humanitas, 2009.

Bine-bine, dar atleţilor ce să le spui? Deceniul lor de aur e sensibil diferit din punct de vedere temporal. N-ar fi fost rău ca să fie tot cel de-al şaselea. Din punctul meu de vedere. Însă nu este. Şi atunci? Ce să le spui la 40, la 60 de ani, la 80?

Foto: Payton Jordan recordman mondial la 200m, categoria M80+

Le spui că există „age-grading” sau evaluare a performanţelor atletice în funcţie de vârstă. E cât se poate de firesc ca performanţele unui atlet de 60 de ani să fie comparate cu cele ale sportivilor din aceeaşi categorie de vârstă şi sex. Desigur. Însă cât de valoroasă este o performanţă obţinută la această vârstă? Dacă este un record mondial al categoriei respective cu siguranţă este un rezultat excepţional. Însă nu toţi atleţii sunt recordmani sau campioni mondiali.

E lesne de înţeles că una e să stabileşti un record mondial la categoria 80+ şi alta este un rezultat modest, dar mai bun în valoare absolută stabilit de un atlet cu 40 de ani mai tânăr.

Scurt istoric

Pentru a asigura un sistem referenţial just şi realist Asociaţia Mondială a Atleţilor Veterani (WMA – World Masters Athletics sau WAVA – World Association of Veteran Athletes conform vechii titulaturi) a colectat rezultatele obţinute de atleţii veterani în sute de mii (peste 200.000) de competiţii de toate nivelurile. Iniţial, în anii ’70, acest demers a fost strict necesar pentru a evalua performanţele veteranilor în probele combinate (ex: scorul obţinut la decatlon). Ulterior baza de date statistice a fost utilizată pentru a aprecia curba de modelare a evoluţiei performanţelor sportive odată cu înaintarea în vârstă şi dobândirea nimbului înţelepciunii. Un site de referinţă în domeniu este www.arrs.net – Asociation of Road Racing Statisticians.

Primele tabele oficiale „age-graded” au fost publicate de WMA în 1989, iar apoi actualizate periodic. Ultima actualizare completă a fost realizată în 2006, iar în 2011 s-au adus corecţii parţiale. Singura întrebuinţare oficială a acestor tabele este de a calcula punctajul atleţilor veterani în cadrul probelor combinate (decatlon, pentatlon, heptatlon). Deşi nu este o practică larg răspândită, există competiţii atletice organizate pe categorii de vârstă şi sex care sunt dotate cu „premiul cel mare”. Pentru a determina cea mai valoroasă performanţă sportivă din cadrul unei astfel de competiţii se utilizează tot aceste tabele.

Cum funcţionează?

Destul de simplu. Pentru fiecare categorie de vârstă şi sex s-a stabilit (în mod statistic) cu cât se diminuează performanţa sportivă pentru fiecare probă în parte. Spre exemplu, pentru categoria M40-44 (masculin, de la 40 la 44 de ani) pentru 100m plat coeficientul asociat este 0,9578. Adică performanţa va fi de 95,78% din ceea ce s-ar fi putut realiza în deceniul de aur.

După cum spuneam, aceste tabele sunt actualizate periodic de WMA şi publicate în secţiunea „News” a site-ului organizaţiei. Versiunea din 2010 este disponibilă aici, iar variante complete pentru alergări pe pistă şi şosea sunt disponibile aici. Utilizând un astfel de coeficient care determină „corecţia” de vârstă se pot determina două valori: timpul echivalent şi procentul din performanţa maximă.

Spre exemplu, o atletă de 51 de ani aleargă 10.000m în 44:05. Factorul de corecţie corespunzător categoriei este 0,8655 (vezi în tabelul de mai sus). Înmulţind 44:05 (2645 secunde) cu acest factor obţinem 38:09 (2289 secunde), adică timpul echivalent corelat cu vârsta (age graded time). Atât ar trebui să alerge o atletă poziţionată în deceniul de aur pentru a realiza o performanţă la fel de valoroasă.

Al doua valoare ce poate fi calculată e reprezentată de procentul din performanţa de top a categoriei (PLP – Performance Level Percentage). Pentru cazul de mai sus recordul mondial al categoriei este 35:05 (2105 secunde) şi acesta reprezintă 79,58% din timpul realizat 44:05 (2645 secunde). Aşadar gradul de performanţă este 79,58%. O catalogare cvasi-umanimă a acestor praguri procentuale este cea de mai jos:

  • 100% = recordman mondial
  • > 90% = clasă mondială
  • > 80% = clasă naţională
  • > 70% = clasă regională
  • > 60% = clasă locală
  • > 0% = un/o atlet/ă

Desigur există şi critici ai metodei. În cazuri cu totul excepţionale s-a constatat că unii atleţi nu erau dispuşi să îmbătrânească. Spre exemplu, în 2006 la vârsta de 46 de ani atleta Merlene Ottey (de origine jamaicană – menţiune redundantă) a alergat 100m plat în 11,44 secunde la Campionatele Europene (open) de la Gothenburg, Suedia. Aceasta ar corespunde cu un timp de 10,122 corespunzător categoriei de vârstă 20-30 de ani, fapt care creează o mică problemă din moment ce recordul mondial (open) stabilit de Florence Griffith-Joyner „Flo-Jo” în 1988 este de „doar” 10,49s.

Acesta se poate interpreta prin faptul că recordul mondial al categoriei F45+ este mai valoros decât cel al categoriei feminin, open. Comitetul WMA care a redactat tabelele ce fac subiectul acestui articol a considerat că unele rezultate nu sunt reprezentative pentru modelul general şi le-a eliminat din procedura de calcul statistic.

Qui prodest?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă este de aşteptat să nu mai fim capabili să alergăm cu aceeaşi viteză ca în tinereţe, deşi cunosc eu câteva cazuri… mă rog, în general asta e situaţia. Iar asta poate genera dezamăgire sau demotivare. O reacţie cât se poate de firească. Însă tabelele spun că problema este sistemul referenţial şi nu alergătorul. Prin calibrarea corespunzătoare a performaţei sportive se poate obţine un important factor de motivare.

Un alt avantaj este că atleţii se pot compara între ei indiferent de vârstă şi sex. De ce este acesta un avantaj? Pentru că asta le mai place lor din când în când să facă, dar vă rog să păstraţi secretul pentru că ei toţi aleargă „doar de plăcere”. Sigur, aminteam mai sus că o astfel de comparaţie este utilă dacă vrei să acorzi premiul cel mare utilizând un sistem de evaluare care să ţină seama de vârstă şi sex.

O altă întrebuinţare a metodei este evaluarea propriilor performanţe. Odată cu înaintarea în vârstă putem urmări dacă antrenamentele intensive au dat roade sau nu şi asta prin îmbunătăţirea timpilor corelată şi cu înaintarea în vârstă. Poate că sunt nemulţumit de performanţele mele care nu se îmbunătăţesc dramatic, dar constat într-o bună zi că am ajuns recordman mondial al categoriei. Am şi aici câteva exemple… dar se ştiu ei!

La treabă!

Formularul de calcul ce poate fi accesat AICI a fost realizat de Howard Grubb, iar tabelele au fost actualizate în 2010 de Alan Jones şi Rex Harvey. Pentru a utiliza acest formular selectaţi proba în zona de sus a tabelului, iar apoi introduceţi datele personale (vârstă, sex) în zona de mijloc. Tot în zona de mijloc (partea din dreapta) introduceţi performanţa realizată (timp/distanţă/înălţime).

Timpii se introduc în formatul OO:MM:SS (ore / minute / secunde) sau MM:SS sau SS.ZZ (secunde . zecimi sau sutimi) în funcţie de probă. Distanţele sau înălţimile se introduc utilizând ca separator zecimal punctul (DD.ZZ).

După introducerea acestor date apăsaţi pe butonul „Calculează” din zona de jos a tabelului, iar pe ecran vor fi afişate automat: rezultatul echivalent categorie open şi procentul de performanţă.

Age-grade plăcut!

 

Webliografie
http://en.wikipedia.org/wiki/Masters_athletics
http://www.arrs.net/
http://www.world-masters-athletics.org/
http://www.goodrunguide.co.uk/AgeGrading.asp
http://www.ibiblio.org/drears/running/masters/agegrade.html
http://www.howardgrubb.co.uk/athletics/home.htm

Medalia de argint

Azi noapte a fost ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. Un spectacol atipic, neverosimil, seducător ce nu poate avea loc în realitate – nu-i aşa! – ci numai după adăugarea minuţioasă de efecte speciale şi procesare “pe calculator”. Asta e prima impresie. “Aşa ceva nici nu există!”

Nu au fost folosite scenele acelea de rutină realizate de mii de oameni sincronizaţi perfect care cu trupurile lor sau pancarte etc. Nici vorbă de aşa ceva.

Un spectacol unic. Dacă n-aş fi ştiut despre ce este vorba aş fi fost convins că este lansarea unui nou album Pink Floyd. The Wall cel puţin.

În cadrul festivităţii a rostit un discurs Lord Sebastian Coe. N-am înţeles de la început despre cine este vorba. N-am conexat cele două noţiuni. Dacă ar fi spus “Sir” aş fi înţeles imediat. Că doar avem “Sir Paul McCartney”, “Sir Elton John” etc. Însă l-am văzut cu ochii mei pe atletul care mi-a fascinat copilăria. Lordul Sebastian Coe, actualmente.

Aşa cum este tradiţia, festivitatea de premiere a maratoniştilor a avut loc în cadrul acestui eveniment final. Aur pentru Stephen Kiprotich care a făcut o cursă impecabilă tactic. La km 30 a pierdut plutonul fruntaş (kenyan) şi privind cât de relaxaţi alergau aceştia părea că nimeni nu-i mai poate ajunge. Însă Kiprotich se odihnea – după cum s-a văzut ulterior. După 30km parcurşi alergând cu 20km/h… se odihnea.

Când a văzut borna ce marca 23 de mile a sprintat atât de brusc şi hotărât încât kenyenii au rămas fără replică. În scurt timp avea 100 de metri în faţa lor, distanţă pe care n-au mai putut să o recupereze indiferent cât au mărit ritmul.

Uganda lua o medalie la Olimpiadă după mai bine de 40 de ani (din 1972). Şi ce medalie!

Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Kiprotich era vizibil stăpânit de un noian de emoţii. A cântat imnul, a dus mâna la inimă, a rămas tăcut cu gândurile lui…

Imediat ce s-a terminat intonarea imnului i-a invitat pe ceilalţi doi medaliaţi alături de el pe cea mai înaltă treaptă şi instinctiv a luat în mână medalia lui Abel Kirui (medaliatul cu argint) şi s-a uitat la ea cu nedisimulată curiozitate şi uimire. “Wow, ia uite ce ţi-au dat ţie!” La medalia sa nu se uitase deloc.

Made in Jamaica

Fără îndoială, în cadrul unei Olimpiade, unul din evenimentele care magnetizează atenţia este cursa de 100m plat. La ediţia de la Londra ritualul pentru încoronarea celui mai rapid alergător va debuta cu calificările în data de 4 august, va continua cu semifinalele în data de 5 august şi va culmina cu finala din aceeaşi zi la 23:50 (ora Bucureştiului). În mai puţin de 10 secunde electrizante – care ard luni şi chiar ani buni de pregătire – vom afla cine va purta timp de patru ani laurii olimpici ai celui mai rapid om de pe Terra.

Foto: usainbolt.com

 

Chiar! Care este cea mai mare viteză înregistrată vreodată de o fiinţă umană? Recordul mondial stabilit de Usain Bolt la Berlin în 16 august 2009 este cu siguranţă baza de calcul a unei astfel de performanţe. 9,58s i-au fost necesare lui Bolt pentru parcurgerea celor 100 de metri. Aceasta înseamnă o viteză de 37,58km/h. O viteză medie.

Dacă vrem să aflăm cea mai mare viteză cu care s-a deplasat vreodată în alegare un semen de-al nostru atunci va trebui sa analizăm această cursă şi să-i determinăm apogeul.

În analiza pusă la dispoziţie de IAAF putem observa că Bolt a accelerat în mod susţinut până la 60m, a atins viteza maximă între 60 şi 70 de metri şi apoi a pierdut uşor din viteză până la final. De fapt aceasta este amprenta tipică a oricărei curse de 100m plat. Viteza maximă poate fi menţinută maxim 10-15m motiv pentru care strategia de cursă şi dozarea judicioasă a efortului – oricât de surprinzător poate părea pentru maratonişti – pot fi uneori elementele decisive în cursele de 100m plat.

Pentru parcurgerea intervalului de 10m în care a atins viteza de vârf i-au fost necesare 81 sutimi de secundă. Pentru 10 metri! Aceasta înseamnă o viteză de 44,44 km/h. Sau 1:21 min/km în măsuri de maratonist. Pentru a atinge pragul de 45km/h ar fi trebuit să alerge cu o sutime de secundă mai puţin, adică 10m în 80 de sutimi.

O sutime de secundă… mare… cât o carieră.

Nu-mi pot refuza un exerciţiu de imaginaţie… în ţara vecină de la sud care abundă în zone cu restricţii de viteză Bolt nu ar putea alerga în voie şi ar fi nevoit să încetinească pentru a nu fi sancţionat de aparatele radar.

Revenind, în finala de duminică avem ocazia să urmărim şi un alt vitezoman celebru. Blake. Yohan Blake. Conaţionalul lui Bolt s-a impus constant în ultimul sezon conducând la situaţia paradoxală în care… o fi Bolt cel mai bun sprinter mondial însă nu este şi cel mai bun sprinter jamaican.

În cadrul turneului preolimpic (Jamaican Olympic trials) Blake s-a impus pe stadionul naţional din Kingston cu 9,75s faţă de cele 9,86s ale lui Bolt care a evitat pe ultimii metri un inimaginabil loc trei impunându-se cu numai două sutimi în faţa lui Powell. Da, şi eu m-am gândit la acelaşi lucru… un soi de finală mondială. Ce-or mai bate drumul până la Londra!

Aşadar duminică noapte cel mai rapid om al planetei pe care o sutime de secundă îl desparte de pragul lui 45km/h se înfruntă cu cel mai în formă atlet al momentului. Într-o companie selectă, în care surprizele nu sunt excluse…

Faas…


Singurătatea alergătorului de cursă scurtă

Crosuri, maratoane, semimaratoane, ultramaratoane – de care doriţi: la şes, deal, munte sau în Olimp. Vă par familiare? Nu e nevoie de statistici meticuloase pentru a constata că trăim o adevărată hegemonie a curselor de fond. Majoritatea organizate cu pricepere şi entuziasm. Alergarea este adesea identificată cu un efort neapărat lung, dârz, susţinut, construit cu migală. Însă alergare înseamnă şi explozie, înseamnă să arzi cu intensitate în 10 secunde, înseamnă să pregăteşti luni de zile – cu aceeaşi migală – o cursă care te pune în faţa limitelor în mai puţin timp decât cel necesar concurenţilor pentru a lua startul la un maraton.

Despre o astfel de minoritate a alergărilor şi alergătorilor o să scriu în rubrica de faţă. Rubrica de viteză. Încercaţi (şi) această senzaţie a alergării. Atenţie!!! E posibil să apară efecte secundare. Viteza s-ar putea să vă placă!

articol publicat în Alerg.ro

Pentru mine alergarea este o plăcere. Este bucuria de a mă simţi dinamic, de a mă încărca cu energie (aparent paradoxal), este o metodă de a mă relaxa (în mod ecologic) şi de a mă cunoaşte. E interesant şi – cred eu – util a observa cum evoluează voinţa, fermitatea, echilibrul (mental şi psihic) în condiţiile în care aceste calităţi trebuie menţinute în funcţiune sub efort intens. Aşa cum se întâmplă şi în lumea reală, desigur. Sub presiuni mai mult sau mai puţin evidente fie că vorbim de oboseală fizică sau mentală.

Din aceste motive abordez alergările de fond care au farmecul lor maiestuos, dar şi cursele de viteză. Percep această complementaritate ca pe stiluri diferite de viaţă. Nu neapărat ale unor persoane diferite.

Uite, spre exemplu, o petrecere poate avea farmecul ei discret, romantic, într-o seară cu răsărit de lună plină. Iar o alta poate rămâne memorabilă prin fascinantul joc de artificii care incendiază cerul acaparându-te pe de-a-ntregul ca pe o mică fărâmă de univers. Îmi plac amândouă.

Aşa cum spuneam şi cum se poate constata cu uşurinţă nu există competiţii de viteză destinate amatorilor. Ah… scuze! Există una cu periodicitate necunoscută care s-a desfăşurat la Slănic. Mai mult o joacă, un radar, măsurarea vitezei maxime pe o anumită porţiune. Interesant, distractiv, plăcut, lăudabil, dar nu putem vorbi despre o competiţie de alergări de viteză în adevăratul înţeles al cuvântului. Să ne gândim la rigoarea care domină academic în domeniul organizării de maratoane.

Desigur, logistica derulării unor competiţii de viteză destinate amatorilor este alta, însă faptul că este probată în mod constant capacitatea organizatorică pentru cursele de fond mă face să cred că această logistică specifică nu este un handicap insurmontabil. Iar de alergători nu ducem lipsă. Din fericire. Performanţa în sine este subsidiară, ca dealtfel şi în cazul curselor de fond.

Aşa cum se spune că merită să experimentezi măcar o dată în viaţă alergarea unui maraton, voi parafraza spunând că merită să experimentezi măcar o dată ghepardul din tine.

Curse de viteză pentru atleţii legitimaţi (în cadrul Federaţiei Române de Atletism) există, desigur. Mai multe pentru sportivii juniori şi seniori, doar câteva pentru sportivii veterani (peste 35 de ani). Dar despre calendarul competiţional într-un articol viitor…

Foto: Inima Copiilor